Intervju Dušica Dišić Kovačević - Znanje pobeđuje strah

Intervju Dušica Dišić Kovačević - Znanje pobeđuje strah

Dušica Dišić Kovačević je viša medicinska sestra - babica, edukator psihofizičke pripreme sa prenatal pilatesom i jogom i osnivač Bebi patrole (www.bebipatrola.rs) - servisa za pružanje saveta i podrške porodiljama i njihovim bebama nakon izlaska iz porodilišta. Već dugi niz godina organizuje i vodi školu rodliteljstva Fit i zdrava mama. Dušica je neko ko će vas osvojiti svojom stručnošću, ali isto tako neposrednošću i toplinom.


Već dugi niz godina imate svoju školu roditeljstva Fit i zdrava mama. Šta je to što trudnice nauče u školama roditeljstva?


Ja uvek govorim da znanje pobedjuje strah i da trudnica koja je pripremljena, a sa njom i njen partner, bez straha ulazi u porodilište. Ona sa više samopouzdanja pristupa dojenju i tako spremno dočekuje bebu. Moj tim i ja nastojimo da u svakom trenutku budemo podrška i da budućim roditeljima pružimo prave informacije i korisne savete, ne samo o porođaju, dojenju i nezi bebe, već i o razvoju deteta, a to je ono što je za njih u tom trenutku od neprocenjivog značaja.


Koju stvar trudnice, odnosno budući roditelji, ističu kao najvažniju što im je jedna škola roditeljstva donela?


Škola roditeljstva treba da ih upozna sa promenama koje ih očekuju još u trudnoći, da ih upozna sa protokolom porodilišta i šta ih sve očekuje tamo, sa posebnim osvrtom na period nakon rođenja bebe, jer je to tek prvi korak u roditeljstvo. Ono što ja uvek naglašavam jeste da ih škola roditeljstva ne uči kako da budu dobri roditelji jer je to proces koji traje ceo život, ali da će im sigurno dati dobre smernice na samom početku.

Da li bi prednost dala klasičnim školama roditeljstva ili online školi roditeljstva – Bebinaru?

U klasičnim školama budući roditelji imaju neposredan kontakt sa predavačima, interakciju, mogu praktično da vežbaju na modelu bebe (kupanje, povijanje, dojenje itd.) ali su one vremenski, brojčano i prostorno ograničene. Online škola zahvaljujući internetu prevezilazi ove nedostatke klasičnih školica i uz pravi izbor sagovornika može da dopre do većeg broja trudnica, da pruži više znanja i veću pokrivenost. Predavanja mogu da se slušaju i po nekoliko puta, budući roditelji mogu da ih slušaju iz svog doma, a mogu da ih prate i trudnice koje moraju da miruju u trudnoći.


Da li smatraš da svaki budući roditelj treba da pohađa neku školu roditeljstva i zašto?


To bi svakako bilo poželjno , mada se i dalje susrećemo sa izjavama da je bolje da “ništa ne zna” o onome što ih čeka na porodjaju i nakon toga. Mislim da će Bebinar uticati da i takve trudnice promene mišljenje i na kratko “virnu” u ono što im se bude ponudilo i nakon toga promene mišljenje. Ja sam svedok da imam trudnice na časovima koje prvi put nisu pohadjale pripremu za porodjaj, a ni školicu, pa su u drugoj trudnoći došle da isprave grešku i lakše prođu koroz sve što ih ponovo čeka . Tako da verujem da svakome škola roditeljstva može da pomogne.