Intervju Primarijus dr Ivan Bojović - Prednost Bebinara je što je dostupan svima i svugde u zemlji

Intervju Primarijus dr Ivan Bojović - Prednost Bebinara je što je dostupan svima i svugde u zemlji

Primarijus dr Ivan Bojović specijalista je ginekologije i akušerstva. Radi u beogradskom Kliničko-bolničkom centru Zvezdara. Već gotovo dve decenije njegov posao je da donosi novi život i on se trudi da u skladu etikom svoje profesije i velikom ljudskošću obavlja tu misiju. Njegove kolege, ali i pacijentkinje, svedoci su da u tome i uspeva – mnogima je omiljeni doktor i razlog što zbog njega trudnice sa osmehom odlaze u porođajnu salu. Dr Bojović je neko ko odlično prenosi znanje i edukuje trudnice, uz veliku dozu stručnosti, ali i topline.


Opisuju Vas kao jednog od ginekologa, koji zaista brine o pacijentkinjama i koji doprinosi da im porođaj bude najlepše iskustvo. Na koji način postižete sve ovo?


- Važno je razgovarati sa pacijentima, informisati ih o svemu što ih čeka u praćenju trudnoće, lečenju ili porođaju. Pacijente treba saslušati, čuti i razumeti, kao i oni nas. U toj komunikaciji se ostvaruje međusobno poverenje, koje je u poslu kojim se bavim veoma važno. Morate razumeti i strah kod pacijenata, a to je strah od nepoznatog. Kada to nepoznato kroz razgovor učinimo poznatim, nema mesta strahu i sve ide kako treba. Treba znati da je ovo timski posao i da su svi u timu važni, da mora postojati sinhronizacija u poslu i maksimalna saradnja, a da nema mesta sujeti. Treba se staviti u ulogu pacijenta, zamisliti kako bi svako od nas voleo da postupaju prema nama kao pacijentu, pa on postupati tako. Svaki pacijent može biti naša žena, sestra, majka, ćerka, mi sami... U svemu tome je bitno i vaspitanje, ali se sa nekim stvarima i rodiš, pa ili imaš ili nemaš stila.


Često ističete da je porodilja jedna od ključnih osoba da bi porođaj prošao bezbrižno i lako. Koliko stav buduće mame doprinosi brzom i što bezbolnom porođaju?


Bitno je da porodilja dobije sve informacije, koje su važne za trudnoću i porođaj. Bitno je da bude spremna fizički, ali i psihički, za čin porođaja. Kada se stvari dobra interakcija i poverenje, sve ide lakše, pa i sam porođaj. Nekada pacijentkinju vidimo prvi put na porođaju i tu moramo brzo procenjivati i reagovati. Izuzetno je važno da pacijenti veruju u nas i da znaju da sve što mi radimo, radimo za njihovo dobro.

 

Da li se u samoj porođajnoj sali oseti da li je trudnica pohađala neku školicu roditeljstva ili išla na psihofizičku pripremu za porođaj?


Svakako se prepoznaje porodilja, koja je prethodno prošla pripreme. Ove mame su spremnije za saradnju i mnogo lakše prolaze kroz porođaj. Raduje me da sve više porodilja ide na pripreme, ali i činjenica da je u porastu broj očeva koji prisustvuju porođaju.

 

Zbog čega ste se rado odazvali da budete deo Bebinara – prve online škole roditeljstva i šta navodite kao njenu najveću prednost?


Uvek se rado odazovem dešavanjima, kada su u pitanju škole roditeljstva. Budućim roditeljima pokušavam da kroz razgovor pružim informacije o onome šta ih očekuje tokom trudnoće i porođaja, da dam odgovore na njihova pitanja i da zajedno prevaziđemo strahove koji postoje. Stah je uvek od onog što nam nije poznato. Ustvari, na ovaj način mi izlazimo iz svojih ordinacija. Bebinar je nešto sasvim novo na našim prostorima i pravo je zadovoljstvo biti deo takvog projekta. Prednost Bebinara je što je dostupan svima i svugde u zemlji. Na ovaj način komunikacija sa pacijentima nije ograničena ni vremenski, ni prostorno. Dostupni smo i u manjim mestima, u kojima nije moguće organizovati predavanja. Dobro došli u Bebinar.